Sluit aan bij de After Summer School! Sinds een jaar leid ik het tweejarig onderzoeksproject Transition-Scapes bij het lectoraat Civic Interaction Design. Het doel van het onderzoek is om tot een ontwerpraamwerk te komen voor hoe de energietransitie aan de hand van een interactieve installatie of model visueel en tastbaar kan worden gemaakt tijdens een veranderproces. Huis van de Toekomst in Rotterdam is een van de twee projecten waarvoor een prototype wordt ontwikkeld.
In de afgelopen maanden hebben we in meerdere workshops gewerkt aan een model voor de werking van Huis van de Toekomst. Het doel is om Huis van de Toekomst en leden van de gemeenschap te ondersteunen bij het testen van scenario’s en bij het onderhandelen over hoe zij hun energie en middelen willen inzetten zodat de gemeenschap kan groeien. Het model moet de impact zicht- en meetbaar maken voor zowel bewoners als beleidsmakers aan de hand van een alternatief waardesysteem. Het model wordt ontwikkeld door Dirk Bertels en Arthur Van Schravendijk in samenwerking met Melle Smets, Klaas Burger, Ruby Schaap, Giulia D’Addario, Lena de Rouw, Robbert de Vrieze, Cristina Ampatzidou, Martijn de Waal, Francien Van Westrenen, mijzelf en natuurlijk de lokale initiatieven.
We testen ons model op 3 oktober met betrokken initiatieven en geïnteresseerden als onderdeel van de After Summer School van het Nieuwe Instituut. Tijdens de After Summer School 2024 (30-9 t/m 4-10) worden er een week lang, verspreid door de hele stad, openbare lessen gegeven. Vind het overzicht aan lessen, workshops en tours op bit.ly/AfterSummerSchool (link in bio) en boek tickets voor de lessen die je bij wilt wonen — het aantal plekken is beperkt.
Partners Transition-Scapes: IABR, Arcam, Nieuwe Instituut, UNStudio, BRIGHT Cooperative, One Architecture & Urbanism (ONE), CLEVER°FRANKE, Tellart, Shosho, Gemeente Amsterdam, Alliander, &flux, Arcadis/Over Morgen, Play the City, Huis van de Toekomst, AUAS – Spatial Urban Transformation Research Group, Universiteit van Amsterdam, Planbureau voor de Leefomgeving, TU Delft.