Stap in de wereld van Maak Stad Almere en bekijk de stad door de ogen van de bedenkers en bewoners! Precies 50 jaar geleden ging het ontwerp van de nieuwe stad in Zuidelijk Flevoland van start. De groeiende new town heeft inmiddels ruim 200.000 inwoners en ambieert ruim 350.000 inwoners in 2050. Stichting Polderblik wil samen met bewoners, ontwerpers, wetenschappers en andere experts de balans opmaken. Hoe gaat het met Almere? Wat vinden we van Almere als stad om te leven? Wat zijn de kwaliteiten van Almere? Welke waarden staan onder druk als gevolg van de groei? Wat zou meer aandacht moeten krijgen?

In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van Almere in beeld gebracht aan de hand van de geplande, de geleefde en de gedroomde stad. Deze worden ondersteund door een film van architect en filmmaker Jord den Hollander en vijf visuele portretten van filmmaker Soraya Pol. In de film wordt de vraag gesteld: hoe zou het zijn als Almere exact wordt nagebouwd in China met dezelfde straatinrichting, materialen en beplanting? Doet het onvoorwaardelijke geloof in de kwaliteiten van het Chinese Almere ons positiever kijken naar het Nederlandse origineel? De film wil de toeschouwer op een andere manier naar Almere laten kijken. Door de vijf portretten leren we de stad juist kennen door de ogen van een aantal inwoners. Hoe is het voor hen om in deze stad te wonen? Hoe vormen deze vijf mensen Almere? En hoe vormt Almere hen?

Bij de tentoonstelling worden 10 podcast afleveringen opgenomen in het bijzijn van publiek. Hier gaan inwoners én experts onder leiding van Sophie Stravens met elkaar in gesprek over hun toekomstig Almere. Wat is van waarde en wat is er nodig op de langere termijn? De podcast is bedoeld voor iedereen in Almere die zich betrokken voelt bij de gebouwde omgeving. Iedere aflevering heeft een eigen  onderwerp waaronder Thuis in je eigen stad, het gedroomde Almere Pampus en ouder worden in Almere. De opnames zijn te beluisteren in de tentoonstelling en via alle bekende podcast kanalen.

Tentoonstellingsvormgever: Overtreders W
Grafisch ontwerp: Petra Warrink

8 juli t/m 27 november 2022: Kunstlinie Almere
Opdrachtgever: Stichting Polderblik

Foto’s: Jorn van Eck